Όταν "Το μυστήριο του παντοπωλείου" συνάντησε τη ζωγράφο Τούλα Χαριτίδου.

Η Τούλα Χαριτίδου το γένος Τσακιρίδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πτολεμαίδα. Σε μεγάλη ηλικία γράφτηκε στη σχολή του Θόδωρου Ζυρπιάδη, όπου έμαθε τεχνικές - χρώμα -σχέδιο και γενικά για την Τέχνη. .Επί 6 χρόνια διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Εικαστικών Τεχνών "ΑΡΗΣ  ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΔΗΣ", υπήρξε μέλος του Δ.Σ  Μουσείου Πτολεμαίδα, για 4 χρόνια μέλος του Δ.Σ ΝΕΛΕ Κοζανης και μέλος Δ.Σ  των παιδιών Αμεα Εορδαίας όπου και δίδασκε εθελοντικά ζωγραφική στα παιδιά από το 2006. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις σε ΠτολεμαίδαΚοζάνη, Φλώρινα και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές:: Θεσαλλονίκη, (LES LAZARISTES)  ( Σύλλογο Πτολεμαίδιωτών)  Καστοριά,  Γρεβενά,  Πάρος,  Καβάλα,  Τρίπολη, Αιανή,  Άνδρος.
Αθήνα :Τεχνόπολις (ΓΚΑΖΙ),  Αιγυπτιακή Πρεσβεία, Ελληνογαλλικός ¨Ομιλος,  Μουσικοφιλλολογικός Σύλλογος ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ,  Πινακοθήκη Πειραιά. Σε διεθνείς διοργανώσεις:18 WOMEN IN RED , Κωνσταντινούπολη (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ). Διατηρεί  Εργαστήρι Ζωγραφικής για παιδιά και ενήλικες.


                                                                               
                                                                                   1.   Ε.Γκ. Γιατί και σε ποια ηλικία αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη ζωγραφική;

Τ.Χ Ζωγράφιζα από παιδί και πάντα ερασιτεχνικά. Στην ηλικία των 47 ετών αποφάσισα να πάω σε μια σχολή για να ασχοληθώ πιο σοβαρά, χωρίς ποτέ φανταστώ ότι θα με πάει τόσο μακριά και ψηλά αυτό.


2. Ε.Γκ Τη στιγμή της ολοκλήρωσης ενός έργου ή ακόμα και κατά τη διάρκειά του πως αισθάνεστε;

Τ.Χ Διαφορετικά κάθε φορά που φτιάχνω κάτι. Αλλά σίγουρα ικανοποίηση όταν τελειώνει κάποιο έργο.


3. Ε.Γκ. Θυμάστε το θέμα του πρώτου σας πίνακα; 

Τ.Χ Ήταν ένα μικρό τοπίο, από τα πολύ λίγα που έφτιαξα στην εικαστική μου διαδρομή μέχρι τώρα.


4. Ε.Γκ. Μέσα από τα έργα σας περνάτε κάποια μηνύματα ή εκφράζετε συναισθήματα της στιγμής;
Τ.Χ Τα έργα μου από μόνα τους (παλιά ξύλα) περνούν το μήνυμα της αγάπης του παλιού και του παραδοσιακού,  αλλά θα έλεγα ότι τα περισσότερα έργα μου είναι ανθρωποκεντρικά. Βέβαια, στα χρόνια που διατηρώ το εργαστήρι μου με τα παιδιά μόνο μηνύματα περνάμε μέσα από τα έργα μας, πιστεύω.

5. Ε.Γκ. Σε τι βαθμό σας επηρεάζει η κριτική των ειδικών και του κοινού;

Τ.Χ Σε κανένα βαθμό θα έλεγα γιατί, μια δουλειά ή ένα έργο δεν μπορεί να αρέσει σε όλους και να πει κάτι σε όλους. Η κριτική είναι απαραίτητη σ' έναν καλλιτέχνη που εκτίθεται αν και πιστεύω ότι κάθε καλλιτέχνης ξέρει πολύ καλά το επίπεδό του και τον πήχη που βάζει μόνο τους.


6. Ε.Γκ. Τι δυσκολίες συναντήσατε στον δρόμο σας ακολουθώντας την καριέρα της ζωγράφου;

Τ.Χ  Η  εικαστική μου διαδρομή θα έλεγα σε χρόνια δεν είναι μεγάλη, αλλά τα έργα πάρα πολλά. Έχω πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέεσεις "ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ"  και όχι μόνο. Έχω λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μια "γεμάτη δουλειά και πορεία" έγραψαν οι κριτικοί. Οι δυσκολίες σε μια μικρή πόλη σαν την Πτολεμαίδα είναι πολλές. Οι ευκαιρίες για να παρακολουθείς από κοντά τα δρώμενα που είναι όλα στην Αθήνα δεν είναι πολλές λόγω χρόνου και οικονομικών. Οι ευκαιρίες για προβολή δεν είναι επίσης πολλές όπως και για σεμινάρια, επιμόρφωση κλπ. Εγώ προσωπικά δεν έχω παράπονο γιατί έχω πολύ συχνές συμμετοχές στην Αθήνα από σημαντικούς διοργανωτές. Είμαστε όμως απομονωμένοι.

7. Ε.Γκ. Μέσα από το διαδίκτυο υπάρχει η δυνατότητα κάθε καλλιτέχνης να παρουσιάσει τη δουλειά του. Ποια είναι η άποψή σας για αυτόν τον τρόπο έκθεσης;

Τ.Χ  Το διαδίκτυο δίνει πολλές δυνατότητες και να ενημερωθείς και να δείξεις τα έργα σου.  Συμφωνώ και με αυτόν τον τρόπο έκθεση. Αλλά αυτό που θα με ενδιέφερε εμένα είναι η αμεσότητα του φιλότεχνου με το έργο και τον δημιουργό του, πράγμα που γίνεται μόνο από κοντά.  



















8. Ε.Γκ. Οι καλλιτέχνες έχουν χαρακτηριστεί «ονειροπόλοι». Εσείς τι πιστεύετε, είναι διαφορετικοί;

Τ.Χ ΟΙ καλλιτέχνες δεν είναι πάντα ονειροπόλοι. Μπορεί να ζωγραφίζεις μόνο για εμπορικούς λόγους,
μπορεί να κάνεις αντίσταση με την τέχνη σου σε κάτι, να υπηρετείς μια τέχνη στρατευμένη, αλλά και να ζωγραφίζεις από λόγους εσωτερικής ανάγκης και ύπαρξης. Σίγουρα υπάρχουν και οι ονειροπόλοι, εγώ πάντως δεν είμαι.



9Ε.Γκ.  Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ζωγράφος; 


Τ.Χ Λατρεύω τον Λουσιάν Φρόιντ

10Ε.Γκ. Ποια είναι τα αγαπημένα σας παιδικά βιβλία;

Τ.Χ Στην εποχή μου δεν ήταν πολλά τα παιδικά βιβλία και οι ευκαιρίες να τα έχουμε. Θυμάμαι τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη και της Πηνελόπη Δέλτα, αλλά θυμάμαι να διαβάζω με μανία "Κλασσικά", "Μίκυ Μάους", "Ποπαϋ" και "Μπλεκ". 





Για επικοινωνία μαζί της στο email : toulahar@yahoo.gr και στο Facebook με το όνομα Τούλα Χαριτίδου. 


Εύη Γκάλαβου

Σχόλια