Όταν ¨Το μυστήριο του παντοπωλείου" συνάντησε την Πόπη Αυγουστάκη

Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο "Το μυστήριο του παντοπωλείου" την εικονογράφο Πόπη Αυγουστάκη. Μπήκε, θα τολμούσα να πω, δυναμικά στον χώρο της εικονογράφησης μέσα από το παιδικό βιβλίο της κας Έλενας Παπαρίζου "το γάλα της αγάπης". Το «Χρωματίζω μαθαίνοντας την Αλφαβήτα» είναι το πρώτο της προσωπικό παιδικό βιβλίο, όπου κείμενα και εικονογράφηση φέρουν την υπογραφής της.


Πόπη Αυγουστάκη γεννήθηκε στη Σητεία Κρήτης, απ' όπου και κατάγεται. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και το σκίτσο από μικρή ηλικία. Σπούδασε γραφιστική και εργάστηκε σε διαφημιστική εταιρεία ως γραφίστρια. Πήρε μαθήματα αγιογραφίας και ασχολήθηκε με τη συντήρηση τοιχογραφιών  σε  Νεοκλασσικά  Κτίρια  των  Αθηνών. Σήμερα ζει στην Κρήτη. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κορίτσια 8 και 4 χρονών αντίστοιχα. Το «γάλα της αγάπης» και το «Χρωματίζω μαθαίνοντας την Αλφαβήτα» ήταν οι  πρώτες  της  εικονογραφήσεις  και  κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ήρα Εκδοτική.




1) Γιατί και σε ποια ηλικία αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη ζωγραφική; 
Aπό τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ζωγράφιζα. 
Πάντα είχα ένα μολύβι ή ένα στυλό στα χέρια μου. Αργότερα μεγαλώνοντας έμαθα και τη χρήση του πινέλου.

2) Τη στιγμή της ολοκλήρωσης ενός έργου ή ακόμα και κατά τη διάρκειά του πως αισθάνεστε;
Από την αρχή έως το τέλος (την ολοκλήρωση δηλαδή ενός έργου) τα συναισθήματα είναι διάφορα. Στην αρχή αγωνία, άγχος, ανυπομονησία και στο τέλος ικανοποίηση, χαρά και ενθουσιασμό. Είναι σαν να ξεκινάς ένα ταξίδι και όταν έχεις φτάσει στο τέλος του έχεις αποκτήσει άλλη μια εμπειρία, νιώθεις γεμάτος και έτοιμος να αντιμετωπίσεις τα πάντα. Η ευχαρίστηση που νιώθεις είναι αξία ανεκτίμητη.



3) Θυμάστε το θέμα του πρώτου σας πίνακα;
Ναι το θυμάμαι, πως θα μπορούσα να το έχω ξεχάσει; Με δυσκόλεψε τόσο πολύ. Φανταστείτε για πρώτο πίνακα επέλεξα να φτιάξω ένα τοπίο με πανύψηλα δέντρα, ένα ποτάμι και ένα ελάφι σε γήινες αποχρώσεις, 17 χρόνια μετά υπάρχει ακόμα.

4) Μέσα από τα έργα σας περνάτε κάποια μηνύματα ή εκφράζετε συναισθήματα της στιγμής;

Θα μπορούσα να περάσω μηνύματα, αλλά προτιμώ μάλλον να εκφράζω τα συναισθήματα εκείνης της στιγμής.

5) Σε τι βαθμό σας επηρεάζει η κριτική των ειδικών και του κοινού;
Τον τελευταίο καιρό ό,τι δημιουργώ έχει σχέση με τα παιδιά όπως εικονογραφήσεις σε παιδικά παραμύθια, τοιχογραφίες παιδικών δωματίων κ.α. Οπότε οι κριτές μου είναι εκείνα και πιστέψτε με είναι πολύ αυστηροί κριτές και το πιο σημαντικό λένε πάντα την αλήθεια, μέσα από τα δικά τους τα ματάκια. Την κριτική ειδικών και του κοινού την αποδέχομαι πάντα όποια και αν είναι αυτή.




6) Τι δυσκολίες συναντήσατε στον δρόμο σας ακολουθώντας την καριέρα της ζωγράφου;
Δεν θα λεγα ότι ακολουθώ καριέρα ζωγράφου. Απλά ζωγραφίζοντας χρόνια τώρα έχω βάλει κάποιους στόχους και προσπαθώντας να τους υλοποιήσω βλέπω ότι υπάρχει και ο βαθμός δυσκολίας. Δεν είναι τίποτα εύκολο στην ζωή μας και τίποτα δεν μας δίνεται απλόχερα εάν δεν κοπιάσουμε και δεν προσπαθήσουμε αρκετά. 

7) Μέσα από το διαδίκτυο υπάρχει η δυνατότητα κάθε καλλιτέχνης να παρουσιάσει τη δουλειά του. Ποια είναι η άποψή σας για αυτόν τον τρόπο έκθεσης;
Το βλέπω θετικά. Νομίζω ότι η δουλειά ενός ζωγράφου γίνεται πιο σύντομα γνωστή και στον τόπο του αλλά και σε άλλες χώρες μέσω του διαδικτύου. 



8) Οι καλλιτέχνες έχουν χαρακτηριστεί «ονειροπόλοι». Εσείς τι πιστεύετε, είναι διαφορετικοί;
Ονειρεύομαι ότι ζωγραφίζω και μετά ζωγραφίζω τα όνειρα μου. Όποιος δεν ονειρεύεται δεν δημιουργεί. 


9) Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ζωγράφος; 
Πολλοί. Θαυμάζω τον Νταλί για την εκκεντρικότητά του και την ιδιορρυθμία της ζωγραφικής του. Μ΄ αρέσει ο Βαν Γκογκ γιατί είχε ένα απίστευτα ασυνήθιστο τρόπο με τον οποίο μεταχειριζόταν τα χρώματα και τα φόντα στους πίνακες του. Ξεχωρίζω και τον Πικάσο για την απλότητα που δείχνει στα έργα του και την εφαρμογή τους στον Κυβισμό ...


10) Ποια η εμπειρία σας από την εικονογράφηση παιδικού παραμυθιού; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι;
Όταν καλείσαι να εικονογραφήσεις ένα παραμύθι θα πρέπει να φανταστείς τον ήρωα ή την ηρωϊδα μέσα από τα μάτια του συγγραφέα. Το περιβάλλον. Δίνεις ταυτότητα στα κείμενα. Δημιουργήσεις την εικόνα στο αναγνωστικό κοινό που θα το διαβάσει. Είναι αρκετά δύσκολο. 


11) Ποια είναι τα αγαπημένα σας παιδικά βιβλία;
Θαυμάζω τον Τριβιζά και όλα του τα βιβλία. Μου αρέσει ο τρόπος που γράφει και δεν είναι τυχαίο που είναι αγαπημένος των παιδιών, το κλασσικό "Ο Μικρός Πρίγκηπας" κι άλλα πολλά.
















email επικοινωνίας με την εικονογράφο κα Πόπη Αυγουστάκη: avgoustaki@gmail.com    











Μπορείτε να τη βρείτε, στο youtube Χρωματίζω μαθαίνοντας την αλφαβήτα και Το γάλα της αγάπης

Η Πόπη Αυγουστάκη προσφέρει σ΄έναν τυχερό αναγνώστη του blog "Το μυστήριο του παντοπωλείου", ένα αντίτυπο από το παιδικό της βιβλίο  «Χρωματίζω μαθαίνοντας την Αλφαβήτα»

Για να λάβετε μέρος στην κλήρωση θα πρέπει να συμπληρώσετε τη διπλανή φόρμα επικοινωνίας  (θα πρέπει να συμπληρώσετε ονοματεπώνυμο (*απαιτείται), email και το εξής σχόλιο. "για το παιδικό βιβλίο"). Ή αφήστε σχόλιο στην παρούσα ανάρτηση, δίνοντας υποχρεωτικά και ένα email. 

 Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου 2014 από το προφίλ του παραμυθιού "Το μυστήριο του παντοπωλείου" στο facebook. Το βιβλίο θα αποσταλεί ταχυδρομικά.


Εύη Γκάλαβου

* Οι αναρτήσεις μεταφέρονται αυτούσιες από το προηγούμενο blog.
** Ο διαγωνισμός δεν ισχύει.


Σχόλια