Όταν "Το μυστήριο του παντοπωλείου" συνάντησε τη ζωγράφο Αγγελική Κούρκουλου

Πρωτογνώρισα την Αγγελική Κούρκουλου στο facebooκ, εκεί είδα για πρώτη φορά έργα της.



Σουρεαλισμός έντονος  μα και πίνακες λες κι απ' όνειρο βγαλμένοι με κυρίαρχο θα τολμούσα να πω το στοιχείο της φύσης. Ας ακούσουμε τα όσα έχει να πει στο "Το μυστήριο του παντοπωλείου" και να δούμε μερικά έργα της.


Γεννήθηκε στην Κέρκυρα.

Σπούδασε στην Νέα Υόρκη, ζωγραφική στο Fine Arts Studio of N.Y, ζωγραφική και Ιστορία της Τέχνης στο Art Students League.
με τους Peter Cox, J. Passadino και Harvey Dinnerstein,
ζωγραφική και γλυπτική στο New York Arts Academy καθώς και γλυπτική και κεραμική στο Greenwich House Pottery με τον Yiannes και τη Movado επίσης ζωγραφική, fashion design, γλυπτική, κατασκευές και Ιστορία της Τέχνης στο Parsons School of Design με τους Sue Willis και Simon Dinnerstein όπου και έλαβε τιμητική διάκριση ανάμεσα σε χίλιους σπουδαστές.
Στην Αθήνα, πήρε μαθήματα ζωγραφικής από την Τζένη Παπαδάκη και τον Θόδωρο Πάντο.

Έχει εκθέσει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Αμερική, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Δανία, την Αυστραλία και τις Δυτικές Ινδίες.

Μέχρι σήμερα έχει φιλοτεχνήσει εκατοντάδες πορτραίτα σε Ελλάδα, Αμερική, Δανία, Ισπανία, Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Γαλλία, Ουγγαρία, Αυστρία, Σουηδία, Ιράκ, Μεξικό, Σρι Λάνκα, Πορτογαλία, Αυστραλία, Ολλανδία.

Έργα της βρίσκονται σε πολλές διεθνείς πινακοθήκες, και σε πολλές άλλες συλλογές σε όλο τον κόσμο.

Έχει εικονογραφήσει λογοτεχνικά και παιδικά βιβλία.

Έχει δημιουργήσει σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ελλάδα.

Έχοντας ειδικότητα στη ζωγραφική μεγάλων επιφανειών, έχει φιλοτεχνήσει πολλές τοιχογραφίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει ιδρύσει μαζί με τον συνθέτη Παναγιώτη Μπερλή τη μουσικο-εικαστική ομάδα PanAngel8Arts, ο οποίος γράφει μουσική εμπνευσμένη από έργα της και εκτελείται ζωντανά σε ειδικές βραδιές στις εκθέσεις της όπως και σε ειδικές παρουσιάσεις των έργων της σε video art σκηνοθετημένα από την ίδια.
Η PanAngel8Arts παρουσιάζει, επίσης, το πρωτοποριακό "LivePaint2LiveMusic" (ζωντανή ζωγραφική σε ζωντανή μουσική) που είναι βασισμένο στη δημιουργία ζωγραφικού έργου από την Αγγελική Κούρκουλου ζωντανά μπροστά στο κοινό εμπνευσμένο από τη μουσική που εκτελείται ταυτόχρονα ζωντανά από τον Παναγιώτη Μπερλή σόλο πιάνο ή μαζί με μεγαλύτερο μουσικό σχήμα κλασσικό ή μοντέρνο.

Διδάσκει ζωγραφική, σχέδιο μόδας, body painting, γλυπτική, κατασκευές και κόσμημα από το 1988 μέχρι σήμερα στη Νέα Υόρκη και στην Ελλάδα σε σχολές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και σε ιδιαίτερα μαθήματα.

Εργάζεται εθελοντικά με παιδιά σε ιδρύματα και νοσοκομεία, εφαρμόζοντας την τέχνη θεραπευτικά.
Με το έργο της υποστηρίζει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς.



1) Γιατί και σε ποια ηλικία αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη ζωγραφική; 

Α.Κ. Ξέρετε, η φαντασία είναι το πλέον δημιουργικό μας κομμάτι και όλη πορεία μας προς την «εκπαίδευση» μας μαθαίνει να ξεχνάμε ότι διαθέτουμε φαντασία, η ζωγραφική από ένστικτο με βοήθησε από πολύ νωρίς να σώσω τη φαντασία μου… η ζωγραφική δεν ήταν απόφαση ήταν τρόπος ζωής, ζωγραφίζω όσο θυμάμαι τον εαυτό μου…




2) Τη στιγμή της ολοκλήρωσης ενός έργου ή ακόμα και κατά τη διάρκειά του πως αισθάνεστε;

Α.Κ. Η αίσθηση ότι έρχεται στο φώς μια σκέψη μια εικόνα η πολλές εικόνες μαζί, είναι συγκλονιστική…!

3) Θυμάστε το θέμα του πρώτου σας πίνακα;                  

Α.Κ. Ναι, το θέμα είναι η «αυτοπεποίθηση», καθόλου τυχαίο θεωρώ, για την μετέπειτα πορεία μου….






















4) Μέσα από τα έργα σας περνάτε κάποια μηνύματα ή εκφράζετε συναισθήματα της στιγμής;                                      
Α.Κ. Δεν μπορώ εγώ να το απαντήσω με ευκολία αυτό το ερώτημα, προτιμώ να μου το λέγατε εσείς….                                                  



5) Σε τι βαθμό σας επηρεάζει η κριτική των ειδικών και του κοινού;                                                                      
Α.Κ. Αυτό το «ειδικών» παίρνει συζήτηση…. αλλά οι άνθρωποι και ειδικά τα παιδιά, με ενδιαφέρουν πολύ, η δική τους άποψη και το τι θα πάρουν μαζί τους φεύγοντας από μια έκθεση μου η μια μουσικοεικαστική παράσταση, που κάνουμε σε συνεργασία με τον μουσικοσυνθέτη και σύζυγο μου Παναγιώτη Μπερλή, είναι για μένα ένα μεγάλο ποσοστό από την κινητήριο δύναμη που χρειάζομαι για να ζωγραφίζω…!


6) Τι δυσκολίες συναντήσατε στον δρόμο σας ακολουθώντας την καριέρα της ζωγράφου;                                  
Α.Κ. Όσες δυσκολίες και να απαριθμήσω, που είναι αρκετές, δεν είναι σε βαρύτητα «άξιες» να χαλάσουν την ισορροπία που μου έχει δώσει η τέχνη στη ζωή μου, η τέχνη είναι πολιτισμός, είμαι θυμωμένη που είναι υποβαθμισμένη στα σχολεία στον τόπο μας στις μέρες μας, γιατί άλλο τόσο είναι υποβαθμισμένος και ο πολιτισμός….                                          





7) Μέσα από το διαδίκτυο υπάρχει η δυνατότητα κάθε καλλιτέχνης να παρουσιάσει τη δουλειά του. Ποια είναι η άποψή σας για αυτόν τον τρόπο έκθεσης;                        

Α.Κ. Το διαδίκτυο καταργεί τα όποια «σύνορα» ανοίγει τις πόρτες στον κόσμο, για μένα προσωπικά είναι ο τρόπος να βρίσκω τους φίλους μου σε όλο τον πλανήτη!


8) Οι καλλιτέχνες έχουν χαρακτηριστεί «ονειροπόλοι». Εσείς τι πιστεύετε, είναι διαφορετικοί;                            
Α.Κ. Είναι αυτό που ανέφερα και νωρίτερα σχετικά με το να παραμείνουμε παιδιά με την έννοια της δημιουργικής  φαντασίας, είναι τόσο «λογικό» το ότι μεγαλώνω σημαίνει είμαι «σοβαρός» δεν «ονειρεύομαι» πια, που από μόνο του αυτό, θα μου επιτρέψετε, περιλαμβάνει  μέσα του τον ορισμό της δυστυχίας…..

9) Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ζωγράφος; 


Α.Κ. Δεν είναι τόσο απλό θέμα και να μπορώ να επιλέξω έναν… αγαπώ πολλούς!


10) Ποια η εμπειρία σας από την εικονογράφηση παιδικού παραμυθιού; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι;   

Α.Κ.Η εμπειρία μου είναι ότι κάθε που εικονογραφώ ένα παιδικό παραμύθι είναι σαν να κάθομαι στην θέση ενός διαστημόπλοιου και αρχίζω ένα νέο ταξίδι, κάθε φορά, στον υπέροχο και θαυματουργό θα έλεγα, κόσμο της φαντασίας!             Η εικονογράφηση, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην τέχνη, η αγάπη και αφοσίωση στον άνθρωπο και στο λόγο είναι βασική προϋπόθεση για να μπορεί καν κάποιος να προσεγγίσει το θέμα αυτό, όσον αφορά δε το παιδικό βιβλίο, τα παραπάνω χρειάζονται στο πολλαπλάσιο… το παιδί είναι πολύ απαιτητικός αναγνώστης, η εικόνα είναι  ο κόσμος του..!

        11) Ποια είναι τα αγαπημένα σας παιδικά βιβλία;                                                         
                  
Α.Κ. Τα βιβλία του Ιούλιου Βέρν, του Χέμινγουεϊ ,του Άντερσεν αλλά και πολλών άλλων, χάραξαν την παιδική μου ηλικία  και με διαμόρφωσαν σαν άνθρωπο και καλλιτέχνη…… ακόμη μυρίζω την μυρωδιά τους και βλέπω ξεκάθαρα τις εικόνες τους!














Μπορείτε να τη βρείτε στο site angelpaints , στο facebook Angel Kourkoulou, στο youtube panangel8

Η Αγγελική Κούρκουλου προσφέρει σ' έναν τυχερό αναγνώστη του blog "Το μυστήριο του παντοπωλείου", την συλλεκτική και ιστορική αφίσα του παρακάτω πίνακα 


την οποία φιλοτέχνησε η καλλιτέχνης, αφορούσε εκδήλωση αγάπης για τον σύλλογο Φλόγα. 

Για να λάβετε μέρος στην κλήρωση θα πρέπει να συμπληρώσετε τη διπλανή φόρμα επικοινωνίας  (θα πρέπει να συμπληρώσετε ονοματεπώνυμο (*απαιτείται), email και το εξής σχόλιο. "για την αφίσα φιλί, ουράνιο τόξο"). Ή αφήστε σχόλιο στην παρούσα ανάρτηση, δίνοντας υποχρεωτικά και ένα email. 

 Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου 2014 από το προφίλ του παραμυθιού "Το μυστήριο του παντοπωλείου" στο facebook. Η αφίσα θα αποσταλεί ταχυδρομικά.


Εύη Γκάλαβου

* Οι αναρτήσεις μεταφέρονται αυτούσιες από το προηγούμενο blog.
** Ο διαγωνισμός δεν ισχύει.

Σχόλια