Κριτική - παρουσίαση βιβλίου "Ρυτίδες" του Κώστα Μπαμπίλα




     Ο Κωνσταντίνος Μπαμπίλας εξέδωσε το 2012 το Φθινόπωρο την πρώτη του ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Ρυτίδες», χωρίς να αποτελεί και την πρώτη του συγγραφική απόπειρα. Την ίδια χρονιά εκδίδει δύο θεατρικά κείμενα τα «Αόριστος» και  «Κουάρκ» 
  Η ποιητική συλλογή του «Ρυτίδα», συνειδητά απομακρύνεται από εκδοτικούς οίκους, ακολουθώντας έτσι ο συγγραφέας τον δρόμο της αυτοέκδοσης. Τα ποιήματά του στη «Ρυτίδα» συνοδεύονται με εικόνες-στιγμιότυπα, που έχει φωτογραφήσει και επιμεληθεί ο ίδιος ο ποιητής. 
   Ο Κωνσταντίνος Μπαμπίλας είναι δάσκαλος και θεατρολόγος. Παίζει και σκηνοθετεί στο θέατρο, οργανώνει εργαστήρια και συνεργάζεται με θεατρικές ομάδες και θεατρικούς οργανισμούς. Ζει και εργάζεται στην Πτολεμαϊδα. Ήταν υπεύθυνος της ομάδας «Θεατρική Συντροφιά» που είχει επιδείξει αξιόλογη θεατρική δράση στην περιοχή.
  Ο ίδιος γράφει στην τελευταία σελίδα της συλλογής: «Ο Κωνσταντίνος Μπαμπίλας είναι δάσκαλος, θεατρολόγος και ορισμένες στιγμές νομίζει και ποιητής. Από τέτοιες, σπάνιες στιγμές -νομίζοντας- βγήκε και η συλλογή "Ρυτίδες". Είναι σκόρπια "ποιήματα" που απέχουν χρονικά μέχρι και 25 χρόνια Ο Κωνσταντίνος είναι συγγραφέας θεατρικών έργων κι αυτή είναι η πρώτη -και πιθανόν και τελευταία- ποιητική του έκδοση. Αν και δεν πρέπει να είμαστε για τίποτα σίγουροι, εξάλλου η ζωή είναι πολύ σύντομη για να την πάρει κανείς πολύ σοβαρά...»
     Τα ποιήματά του είναι ψυχογραφήματα ερωτικά, που  δίνονται με μια γραφή λιτή, χωρίς φανφάρες και εντυπωσιασμούς. Ενίοτε διαβάζουμε σπαρακτικούς και λυρικούς στίχους. 
    Έκλεισα το βιβλίο, μα το βλέμμα μου συνέχισε να χαϊδεύει το εξώφυλλο, ταξιδεύοντας νοερά μέσα στις σελίδες του. Αναρωτήθηκα ουκ ολίγες φορές για το φορτίο που κουβαλά ο ποιητής, κυρίως συναισθηματικό και ψυχικό. 


Παλιό πάρκο

Έρχονται ώρες
που στο μυστικό δείπνο της καρδιάς μου
μπερδεύω ποιος
απ’ τους δυο μας
είναι ο Ιούδας.
Κι όταν φιλιόμαστε
αιωρούνται ανάμεσα στα μάτια μας
τριάντα συγκεκριμένα
αργύρια.





Όσο κι αν λέω πως ξέφυγα από σένα
με δυναστεύεις με τον τρόπο σου
στα όνειρά μου.

Σχόλια