Κριτική- παρουσίαση του παιδικού μυθιστορήματος του Λάσκαρη Π. Ζαράρη "Το νησί και το αθάνατο νερό".




Το διάβασες και θέλεις να το ξαναδιαβάσεις. Να ζήσεις και εσύ μέσα από τους μικρούς ήρωες αυτού του παιδικού μυθιστορήματος, τις όμορφες και διασκεδαστικές εμπειρίες τους.

Τον πολυτάλαντο συγγραφέα και ποιητή Λάσκαρη Π. Ζαράρη τον έχουμε γνωρίσει μέσα από τα ποιήματά του και τα διηγήματά του, ετούτη τη φορά καταπιάνεται  με το παιδικό μυθιστόρημα.  Ένα παιδικό παραμύθι φαντασίας που διακρίθηκε με το μοναδικό έπαινο από τον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού το 2010.

Οι κεντρικοί ήρωες, δύο μικρά παιδιά ο Πέτρος και η Ελένη ανακαλύπτουν με τη βοήθεια ενός παλιού μαχητικού το "Νησί της Ελπίδας" κάπου στα μέσα του Νότιου Ειρηνικού. Ένα νησί που "ήταν πάντα εκεί, μια μικρή τελίτσα στο χάρτη της υφηλίου, πριν καν γεννηθούν οι ίδιοι", όπως αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας μέσα στο βιβλίο του.

Με την απροσδόκητη και αναγκαστική τους προσγείωση στο νησί, έρχονται αντιμέτωποι με τους ιθαγενείς. Οι Καμόα, είναι αθάνατοι, δείχνουν φιλήσυχοι και έχουν μια βαθιά πίστη στις παραδόσεις της φυλής τους. Περίμεναν επί πολλά χρόνια τους εκλεκτούς "ξένους" για την εκπλήρωση της προφητείας τους.

Το περίφημο και παραδεισένιο νησί της Ελπίδας, έχει δύο κρυμμένα μυστικά στην κοιλιά του. Το "αθάνατο νερό" και το πετρέλαιο. Και τα δύο πολύτιμα μεν αλλά άχρηστα για τους κατοίκους αγαθά, ανακαλύφθηκαν πριν από αιώνες απ΄ τον πιο τρομακτικό πειρατή που δέσποζε στις θάλασσες τον Μπρατσέρα με το καράβι του τον "Αννίβα". Επιστρέφοντας με μεγάλες προσδοκίες στο νησί ο πειρατής μετά και τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου της φυλής, ξεκινά την εξόρυξη του "μαύρου χρυσού".

Παράξενα ζώα και φυτά, μεγάλες μέλισσες και ήσυχα φίδια, κατοικίδια κροκόδειλοι, θησαυροί, κοσμήματα, αρώματα και μαύρα μαργαριτάρια, αεροπλάνα, όπλα, σπαθιά, αρχηγοί, μάγοι, πειρατές και πριγκίπισσες "χορεύουν" μέσα στις σελίδες του όμορφου αυτού παραμυθιού που σε ταξιδεύει σε πρωτόγονες εποχές και αναρωτιέσαι για την χρησιμότητα και αναγκαιότητα της επιστήμης και της τεχνολογίας γενικά.

Ένα παιδικό παραμύθι, με πρωτότυπη ιστορία που κρατά από την αρχή της ανάγνωσής του αμείωτο τον ενθουσιασμό του αναγνώστη είτε είναι παιδί είτε μεγάλος. Με γρήγορη κίνηση και πλοκή, χωρίς να σου αφήνει κενά και να σε γεμίζει απορίες και ερωτήματα για την πλοκή του.

Χιουμοριστικό, διασκεδαστικό, με αρκετές πινελιές ρομαντισμού. Όμορφες ποιητικά δοσμένες εικόνες συναισθημάτων. Με κυρίαρχο μήνυμα την Αγάπη. Μιαν αγάπη που δεν γνωρίζει τάξεις, καθώς η αγαπημένη πριγκίπισσα όλων κερδίζει την καρδιά του τρομερού πειρατή Μπρατσέρα. Μιαν αγάπη που δεν γνωρίζει φυλή και χρώμα, καθώς η μικρή Ελένη ερωτεύεται τον ιθαγενή Μοκαντούσου.

Ένα παραμύθι με έντονο τον προβληματισμό πάνω στο καλό και το κακό, το σωστό και το λάθος, καθώς "οι άνθρωποι -του έλεγε ο παππούς- αλλάζουν εύκολα ανάλογα με τα συμφέροντά τους".
Με  τον ηθικό διδακτισμό για το περιβάλλον, το συνάνθρωπο, τη φιλία, την ομαδικότητα, την αγάπη, τις παραδόσεις και τη ζωή  το κάνουν ένα αξιόλογο έργο.

Συγχαρητήρια στον πολυβραβευμένο συγγραφέα, καλοτάξιδο στις ψυχές παιδιών μικρών και μεγάλων.

Κυκλοφορεί από την Ήρα Εκδοτική.

Εύη Γκάλαβου.




Σχόλια

Ο χρήστης marie είπε…
"οι άνθρωποι -του έλεγε ο παππούς- αλλάζουν εύκολα ανάλογα με τα συμφέροντά τους" .. σωστότατο! καλή κυριακή φίλη μου!
Ο χρήστης Γυναίκα είπε…
..λέγονται πολλές αλήθειες μέσα στο παραμύθι Μαρία...

Καλή Κυριακή και σε σένα!!! :-)
Ο χρήστης Λάσκαρης Ζαράρης είπε…
Αγαπητή "Γυναίκα" θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την όμορφη παρουσίαση που κάνατε στο βιβλίο μου! Διαπιστώνω απ' όσα γράψατε πως το διαβάσατε με ιδιαίτερη προσοχή και ήσασταν πολύ εύστοχη και ουσιαστική στις επισημάνσεις σας σχετικά με τα νοήματα και τα μηνύματα του κειμένου. Ο λόγος σας απλός αλλά ορθά συντακτικώς και γραμματικώς διατυπωμένος, χωρίς περιστροφές, με την ευαίσθητη και διεισδυτική άποψη σας αποκαλύψατε μ' επιτυχία τα μυστικά του κειμένου. Να συνεχίσετε και με άλλες κριτικές! Συγχαρητήρια!!!
Ο χρήστης Γυναίκα είπε…
κ Ζαράρη με ενθουσίασε και με διασκέδασε. Πηγή της κριτικής ήταν βέβαια το παραμύθι, αποτύπωσα αυτά που διάβασα.
Συνεχίστε να μας εντυπωσιάζετε.
Δεν έκανα τίποτα σπουδαίο, μα δεν κρύβω πως μου αρέσει ο ενθουσιασμός σας. :-)
Καλό σας βράδυ!