Συγγραφείς και αυτοέκδοση. Ένα ρήγμα, ένα βήμα. Γράφει η Εύη Γκάλαβου




Διαβάζουμε κατά καιρούς συνεντεύξεις γνωστών Ελλήνων και ξένων, στο ευρύτερο κοινό, συγγραφέων, άλλοτε καταξιωμένων, άλλοτε νέων επίδοξων που θέλουν να δοκιμαστούν στο ρινγκ της γραπτής τέχνης. Οι συνεντεύξεις τους αφορούν κατά κύριο λόγο τα έργα τους, μας εξιστορούν τις διαδρομές που ακολούθησαν, τις εμπειρίες τους, τις τυχόν δυσκολίες τους…

Τι γίνεται όμως με τους λιγότερο γνωστούς συγγραφείς, με τους συγγραφείς που δεν καταφέρνουν να εκδώσουν σ’ έναν μεγάλο, γνωστό εκδοτικό οίκο και παίρνουν τα όνειρά τους αγκαλιά και δοκιμάζονται σ’ έναν ακόμα πιο δύσκολο παρκέ, αυτό της αυτοέκδοσης; Έχει τύχει να διαβάσετε κάποιον από αυτούς; Γνωρίζετε κάτι γι’ αυτούς; Γνωρίζετε τα έργα τους; Γνωρίζετε τις δυσκολίες με τις οποίες έχουν έρθει αντιμέτωποι για να καταφέρουν να δουν τα έργα τους εκτυπωμένα σε κάτασπρες σελίδες, με εξώφυλλα που μαγνητίζουν, με λόγο που καθηλώνει και δεν υστερεί πιστέψτε με, σε τίποτα απ’ το λόγο των συγγραφέων, γνωστών, με τις δεκάδες συνεντεύξεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο;

Τα παραπάνω ερωτήματα με βασάνιζαν για χρόνια, καθότι δοκιμάστηκα κι εγώ στο χώρο του βιβλίου, τότε υπήρξα τυχερή που το βιβλίο μου εκδόθηκε απο εκδοτικό οίκο… υπήρξα άραγε; Αυτό όμως είναι άλλο αναπάντητο ερώτημα.

Ας επιστρέψουμε στο παρόν. Αποφάσισα ή μάλλον με οδήγησαν οι σκέψεις και οι απορίες που μου δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, να ξεκινήσω ένα νέο project. Το project στο οποίο θα παρουσιάζονται συγγραφείς- αυτοεκδότες, ο συγγραφέας δηλ που αναλαμβάνει με δικά του έξοδα την έκδοση του έργου του. Να μοιραστούν μαζί μας την εμπειρία τους, να μας εξιστορήσουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν πριν και μετά την έκδοση του βιβλίου τους. Να έχουν ένα βήμα και αυτοί να παρουσιάσουν τα έργα τους, να μιλήσουν για αυτά και για όσα κρύβει ο κόσμος τους. Να μιλήσουν για την αυτοέκδοση έξω από τα δόντια, να μην κρύβονται και να μην ντρέπονται για αυτή τους την πράξη! Να πληροφορηθούν και άλλοι επίδοξοι ποιητές και συγγραφείς, να συζητήσουμε για τα υπέρ και τα κατά, να διαβάσουμε την εμπειρία του κάθε συγγραφέα, να μάθουμε μέσα απ’ τις συμβουλές, μέσα από τα μονοπάτια τους και να επιλέξουμε τη δική μας πορεία.

Κι όπως λέει και ο Πωλ Κλωντέλ, Γάλλος ποιητής « Οι μεγάλοι συγγραφείς δεν έγιναν μεγάλοι ακολουθώντας τους κανόνες της γραμματικής, αλλά επιβάλλοντας τους δικούς τους κανόνες.»

Μήπως ήρθε η ώρα να επιβάλλουμε τους δικούς μας κανόνες; Σκεφτείτε το!


σ.σ. (πρωτοδημοσιεύθηκε στο site ptolemaida news, (27-8-2018) θ' ανέβουν εν καιρώ και συνεντεύξεις συγγραφέων. 
Αν υπάρχει κάποιος εκεί έξω που διαβάζει ετούτες τις γραμμές και τον ενδιαφέρει το παραπάνω εγχείρημα ας επικοινωνήσει μαζί μου. Κάντε κοινοποίηση την παρούσα ανάρτηση, όσοι περισσότεροι τόσο καλύτερα για όλους μας)

Σχόλια

Ο χρήστης Maria είπε…
Καλησπέρα! Τυχαία η συνάντηση αλλά ενδιαφέρουσα! Ανήκω στην κατηγορία τών γυναικών που απέτυχαν να εκδώσουν την δουλειά τους μέσω εκδοτικού οίκου, αλλά ανήκω και στην κατηγορία των γυναικών που αρνούνται να πληρώσουν για μια αυτοέκδοση. Σωστό ή λάθος...η ιστορία θα το κρίνει. Έτσι προτίμησα να μοιραστώ με τον κόσμο από το δικό μου μπλογκ,τα παραμύθια μου. Και μέσω βίντεο από το You tube ηχογραφημένες και "ζωντανές" τις ιστορίες μου. Αυτά είχα να σού πω προς το παρόν,κι ελπίζω να τα ξαναπούμε!
Μαρία
Ο χρήστης Γυναίκα είπε…
Καλησπέρα Μαρία, λυπάμαι που μόλις σήμερα είδα το σχόλιο σου.
Επισκέφτηκα το μπλογκ σου όμως υπάρχει σημείωση "πως δεν υπάρχουν αναρτήσεις"
Θα ήθελα να μάθω περισσότερα...